Dyrepark i Minecraft

Et tverrfaglig prosjekt i 1.-2.klasse

Vi har flere ganger hatt et tverrfaglig prosjekt om ulike dyr man kan besøke i en dyrepark, men i år prøvde vi å bruke Minecraft som en av plattformene til prosjektet. Det ble et utrolig fint prosjekt for elver og lærere!

Første oppgaveark

Etter å ha jobbet med ulike dyr noen uker i forveien fikk elevene sitt første oppgaveark. De ble delt inn i grupper på 3 og 3. På oppgavearket var det en oversikt over alle dyrene de kunne velge, regler for parken og 6 oppgaver. I første oppgave skulle elvene bli enig om 6 dyr de ville ha med i parken sin fra listen på arket.

Etter at elevene hadde bestemt seg for 6 dyr som skulle være med i parken deres måtte de finne minst to fakta om hvert dyr. Her kunne de bruke biblioteket og nettet. De samarbeidet om å finne og skrive to faktasetninger til hvert dyr som de skulle bruke når de bygger parken i Minecraft. Når de hadde funnet fakta gikk de videre til å tegne en enkel plan over parken sin. De fikk beskjed om at at dette var et utkast og at de kunne endre når de startet å bygge. Da de begynte å planlegge begynte de også å snakke litt om hvilke materialer de ville bruke, hvordan habitatet dyrene trengte, andre ting de ville ha med i parken og de fordelte også litt oppgaver mellom seg. Dette var noe gruppene gjorde helt av seg selv!

Så var det endelig tid for oppgave 3 og byggingen kunne starte! Elvene hadde noen regler de måtte forholde seg til når de skulle bygge. På oppgavearket stod det spesifisert størrelsen på innhegningen til hvert dyr. En panda skulle ha 18x11 blokker med plass. Parken måtte ha en tydelig inngang og en vei for besøkende å følge. Alle dyrene skulle også ha passende habitat. Dette er noe vi snakket om på forhånd. Til slutt skulle alle innhengningene ha en medium stor tavle med fakta om hvert dyr. Gruppen hadde en verden de jobbet sammen i, men alle på gruppene jobbet på sin egen ipad.

Vi brukte rundt 4-5 undervisningstimer på å ferdigstille dyreparken. Noen grupper var raskere ferdig, men alle var ferdig etter 5 timer. Elevene var flinke til å samarbeide, hjelpe hverandre og alle bidro. De fleste gruppene delte ansvaret med å bygge to dyreomeråder hver, men at de kom å hjalp hverandre underveis. På bildene over kan du se eksempler på tilpasninger som ble gjort for ulike grupper. Forskjellene var tallene elevene måtte jobbe med.

Oppgave 5 var at elevene skulle filme en guidet tur av dyreparken sin. Kravene var at alle skulle være med å si noe og at de viste alle dyrene i parken sin. De måtte starte ved inngangen og ta oss med igjennom til hvert dyr. Elevene brukte skjermopptak med lyd og sendte den til meg når de var ferdig. Jeg hadde ikke planer om at elevene skulle vise frem dyreparkene sine på skjermen i klasserommet, men det var ønske fra elevene så da gjorde vi det også! Enden av prosjektet skulle være at elevene fikk logge inn i hverandres dyreparker og være på besøk. Dette gjorde vi og elevene storkoste seg! Hverken lærere eller elever følte seg ferdig med prosjektet så derfor kom oppgaveark 2! Dette hadde større fokus på matematikk.

Andre oppgaveark

Siden prosjektet gikk over all forventning ville både lærere og elever fortsette! Derfor lagde vi en del to. Etter at elevene hadde ferdigstilt dyreparken sin og vært på besøk hos hverandre fikk de neste oppgaveark. Dette hadde hovedfokus på matematikk og driften av dyreparken.

Elevene gikk inn i dyrehagen sin igjen og tok skjermbilde av de ulike dyreomerådene slik at de kunne telle antall dyr de hadde. Deretter lagde elevene søylediagram i excel som viste antallet de hadde av hvert dyr.

Elevene gikk inn i dyrehagen sin igjen og tok skjermbilde av de ulike dyreomerådene slik at de kunne telle antall dyr de hadde. Deretter lagde elevene søylediagram i excel som viste antallet.

Deretter måtte de bruke informasjonen på oppgavearket til å regne ut ulike kostnader i dyreparken. De måtte finne ut hvor mye det kostet å mate alle dyrene, rengjøre for dem og hvor mye det kostet til sammen. Noen grupper måtte finne ut hvor mye det kostet per dag og andre grupper måtte finne ut hvor mye det kostet per uke. Så måtte gruppene finne ut om de kunne dekke kostnadene. Hver gruppe fikk oppgitt et antall gjester og hvor mye de betalte for inngang. Så måtte de regne ut om dette dekket kostnadene deres eller ei. For å regne på kostnadene fikk elevene utdelt et ark som hjalp dem med litt struktur.

Etterpå spurte elevene om de kunne bygge videre på parken sin med å bygge restauranter, butikker, toaletter og mye mer! Det fikk de absolutt lov til og mange begynte å sette priser på disse og regne ut hvor mye de fikk om alle gjestene kjøpte en kake hver. Det var utrolig gøy å se hvor elevene tok oppgaven videre i den perioden de fikk jobbe fritt!

Forrige
Forrige

Lag egne læringsressurser

Neste
Neste

Leseforståelse i begynneropplæringen