Bokstavinnlæringen i førsteklasse

Dette er mitt femte år som lærer i førsteklasse og jeg gleder meg til å se en ny gjeng med elever som skal lære seg bokstavene og bruke de til å lese og skrive. Den iveren og gleden de har gir motivasjon uten like for store og små! I dette innlegget vil jeg dele med deg noen av tingene jeg gjør med tanke på bokstavinnlæringen i førsteklasse. Jeg nevner kun hva jeg gjør rundt introduksjon av ny bokstav og noen praktiske oppgaver. Jeg snakker ikke om språkleker og utvikling av fonologisk bevissthet i denne posten.

Jeg skal dele hvordan jeg introduserer bokstavene, aktiviteter jeg liker å bruke og hvordan jeg jobber med lesing og skriving utover det å jobbe med selve bokstavene.

 

Jeg introduserer som regel 2 bokstaver i uka. Fokuset ligger på lyden og gjenkjenne og produsere den i ord.

Den føste jeg må gi en applaus til er Anne Marte fra www.undervisningsmetoder.com. Hennes side om å introdusere bokstaver leste jeg opp og ned flere ganger mitt første år som lærer i førsteklasse! Der har hun samlet så mange gode tips og triks man kan bruke og hennes side gav meg masse inspirasjon mitt første år!

Jeg liker at introduksjonen av bokstavene skal ha noe kjent ved seg med også være noe litt nytt så det ikke blir for mye repetisjon av samme metode. Jeg pleier derfor å ha samme type aktiviteter hver gang, men hvordan jeg sier hvilken bokstav vi skal lære er alltid litt annerledes.

Jeg starter hver gang med introduksjon av bokstaven (se lengre ned for tips til ulike måter å gjøre dette på!). Etter vi har funnet ut hvilken bokstav vi skal lære om så pleier vi å se episoden om den bokstaven fra lesekorpset på nrk. Dette gjorde jeg første året mitt og dette har siden blitt nevnt til søsken så dette er noe barna snakket om i barnehagen at vi kommer til å gjøre i førsteklasse! Etter vi har sett episoden har vi en veldig kort fellesøkt hvor vi finner ord som har bokstaven i seg. Jeg skriver bokstaven på tavla og tegner enkle tegninger av ordene elevene finner. I starten prøver vi å finne ord som starter med bokstaven. Hele veien bruker jeg bokstavlyden, ikke bokstavens navn. Dette er også noe jeg nevner til foreldrene på foreldremøtet. Etter at vi har gått igjennom og funnet mange flotte ord som har bokstaven i seg får elevene tegne sin egen. De klipper ut bokstaven i en sirkel (klippetrening der vi kan!) og limer den på midten av en blank siden i boka. Deretter tegner de tegninger av ord som starter med bokstaven vi lærer. Her kan du tilpasse til alle elevene! Elver som kan mange bokstaver allerede kan også skrive hva de tegner. Har du elever som allerede kan skrive kan de skive en setning til hver tegning. Om dette er helt nytt for elevene kan de kun tegne. Du tilpasser enkelt til alle behov her. Du kan også la elever finne bilder på nett, eller ta bilder med nettbrett av ting som har bokstaven i seg. Mange muligheter!

Så hvordan introdusere hvilken bokstav vi skal ha om? Dette er den delen der jeg liker å gjøre det litt spennende og annerledes hver time. Utenom denne biten er hver bokstav gange lik.

Det er mange ting du kan gjøre. Det kan være super enkelt og det kan være kjempe komplisert. Her er noen av mine favoritt måter å introdusere bokstaven på:

  • Elevene finner en konvolutt på pulten med 3-4 bilder. Eks: en sol, en sokk og en superhelt. Hva er felles?

  • Du kan henge 2-3 bilder på tavla som alle starter med samme lyd.

  • Du kan si “I dag skal vi ha om bokstaven som disse ordene starter med: løve, lisse, lomme og lys”. Hvilken lyd hører dere?

  • Du kan beskrive bokstaven. “Dagens bokstav har to rette, vertikale linjer og en kort horisontal linje mellom.” Så kan elevene se på alfabetet på pulten eller på veggen og prøve å finne ut hvilken bokstav det er.

  • Du kan starte episoden av Lesekorpset uten å si noe som helst.

  • Du kan printe ut et stort bilde av bokstaven på et A4 ark, klippe det i 6-7 biter og la elevene puzzle sammen bokstaven.

  • Og så mye mer! Kommenter gjerne noen av dine ideer under!

Du har introdusert 6-8 bokstaver, hva nå?

Jeg pleier å introdusere 6-8 bokstaver og så ha en repetisjonsuke. Dette har fungert kjempefint for mine klasser.

Hva skjer i repetisjonsuka?

Repetisjonsuka er full av lek, spill og uteaktiviteter! Jeg prøver å ha dette igjennom hele opplegget, men spesielt i repetisjonsukene! En av mine og elevenes favoritter er fluesmekkeleken. Alt du trenger er å laminere 4-6 bokstaver som elevene kan og noen fluesmekkere. Jeg deler klassen inn i 4 lag, henger opp bokstavene på andre siden av fotballbanen og gir første elev på hver rekke en fluesmekke. Deretter roper jeg en bokstavlyd og den første eleven på hver rekke løper for å smekke riktig bokstav! Dette er flott også for de elevene som ikke er helt trygge på lydene for de kan alltid følge de andre. Jeg er ofte strategisk i hvordan jeg setter opp elevrekkene mine. Jeg passer på at minst en elev som løper per gang er ganske sikker på lydene.

Andre aktiviteter vi gjør denne uka og ellers i bokstavinnlæringa er perling av bokstaver, bygge bokstavene med lego etter kort, bygge bokstavene med byggesett, lage bokstavene i modelleire med matter, jobbe med leseforståelsesark av de bokstavene vi kan så langt og mye, mye mer! Følg gjerne med på instagram for å se tips fra min hverdag. Det er også verdt å nevne at vi hele veien jobber med språkleker og fonologisk bevissthet parallelt med introduksjon av bokstaver. Dette er en stor del av bokstavinnlæringen og må gå hånd i hånd med å lære bokstavene. Det kommer et eget innlegg om hvordan jeg jobber med fonologisk bevissthet.

Forrige
Forrige

Leseforståelse i begynneropplæringen

Neste
Neste

Digitale nettkurs og ressurser for lærere